Vill du arrangera något hos Poeten? Gå till om oss för mer information.

Folkjam

folkjam

FOLKJAM bjuder in spelsugna till opretentiöst umgänge och buskspel (jam)!! Kom med ditt instrument och var med och spela/sjung! Vi spelar det som faller oss in med spelglädjen i högsta hugg.  Det kan tex vara nordisk folkmusik, irländskt, balkan, visor osv, beroende på vad musikanterna får i sinnet just då. Kom och träffa nya och gamla vänner, njut av gemenskapen, blås på ditt te och luta dig bara tillbaka och gnola med i melodierna!

Välkommen! Mvh Sanna, Katharina & Frida!

FOLKJAM återkommer de flesta måndagar jämna veckor hos Poeten i vår: 8/2, 22/2, 7/3, 21/3, 4/4, 18/4, 2/5, 16/5 och 30/5.

Sidoljus: poesin är språket

Inspirationskväll och poesiuppläsning med Sivuvalo-projektet från Helsingborg där vi uppmärksammar nordisk litteratur skriven på andra språk än svenska och finska.
 
Kl. 18.00 Inspirationssamtal med Roxana Crisólogo, projektledare för Sivuvalo-projektet i Helsingfors.
 
Kl. 19.20 Poesifest
 
I Malmö har kulturföreningen Tre Tärningar (3T) nyligen skapats av poeterna Lalo Barrubia, Azita Ghahreman och översättare Petronella Zetterlund med syftet att arbeta för att ALLA i Malmö ska kunna vara delaktiga i och uttrycka sig med hjälp av litteraturen oavsett kulturell och språklig bakgrund. 3T förespråkar och jobbar aktivt med översättningar för poeter och författare bosatta i Malmö och Sverige som skriver på andra språk än svenska. SIDOLJUS. Poesin är språket är ett sätt att uppmärksamma detta och starta ett samtal om litteraturens villkor och språkens möjligheter. Inbjudna är poeterna Roxana Crisólogo (Peru) och Daniel Malpica (Mexiko), projektledare respektive producent för Sivuvalo-projektet i Helsingfors som under två år har arbetat med samma frågor i Finland.
 
Inspirationssamtal: Roxana kommer att i samtal med Petronella Zetterlund (3T) att berätta om situationen för författare med andra språk än finska/svenska i Finland och om sina erfarenheter från Sivuvalo-projektet. Samtalet hålls på spanska och svenska.
 
Poesifest: Kvällen avslutas med en poesiuppläsning med Roxana Crisólogo och Daniel Malpica från Helsingfors samt Azita Ghahreman, Gabriella Eftimie och Matthew Rana från Malmö. Vi hör dikter på engelska, persiska, rumänska och spanska med svenska översättningar.
 
”Poema: Bomba de combustible”/”Dikten: En bränslebomb”, skriver Daniel Malpica. En våldsam bild med positiv innebörd: poesins sprängkraft är bränsle för nya sätt att se på verkligheten och att uttrycka den. Poesin är språket.
 
MEDVERKANDE:
 
Roxana Crisólogo (PERU/Helsingfors)
Daniel Malpica (MEXICOHelsingfors)
Azita Ghahreman (IRAN/Malmö)
Gabriella Eftimie (RUMÄNIEN/Malmö)
Matthew Rana (USA/Malmö)
sidoljus afiche

12.00 Författarnas bokaffär med Emil Ahlbertz, Maud Hell
och Anna Maris.

12.30 Boktips och poesi inför sommaren för både vuxna och barn med Emil Ahlbertz och Maud Hell.

13-16 Poesiläsning av Anna Maris och Emil Ahlbertz, med mera.

Forfattarnas_bokaffar_loggamedkatt

Desk, desk, desk and room

image1Is the English language, one modern day lingua franca, the easy way to an international audience for poets? — and should it be accepted even if it seems to cement its present cultural colonialism over a western poetry community? Is there more than one problem with translating to and from English and, say, Swedish?

We will also, passa på, to release literary curator Freke Räihä’s “[title missing]” when we, totally unpresidented, proudly welcome William Allegrezza (USA) and Kristian Carlsson (SWE), both poets, translators and publishers for a talk, and a read, about poetry.

LABORATORIUM 1: Blå + The Duke and his Army

För första gången någonsin i Sverige sammanfogas tecknade serier och levande musik och blir ett enda verk, en enda upplevelse.
Högläsning av serierna ”Blå” av Shabnam Faraee och ”The Duke and His Army” av Emelie Östergren. Men invävt i rösterna är fiolmusik, ljudeffekter och tystnad. Fyra manliga kompositörer ur den mest klassiska kanon sätter tonen till två skavande, underbara och sinsemellan mycket olika berättelser om kvinnor och frigörelse. Efter uppförandet samtalar röstskådespelare, musiker och serieskapare.
Medverkande: Ellen Löfgren (violin), Saskia Gullstrand (röstskådespeleri) och Shabnam Faraee (serietecknare).
Musik: Blå läses till musik av J. Brahms, B. Bartok med flera. The Duke and His Army läses till musik av S. Prokofiev.
Underlandet är en plattform för serieskapare som utvecklar serier som konstform, samt förbättrar villkoren för serietecknare genom kunskapsutjämning och dialog inom branschen.
LABORATORIUM 1 är en del av Underlandets arbete med att skapa gränsöverskridande konstupplevelser där tecknade serier blandas med andra konstformer.
LABORATORIUM 1
Bild: Shabnam Faraee. Design: Saskia Gullstrand.