Litteratur: Engångsbokcirkel!

”En droppe midnatt” av Jason Timbuktu Diakité handlar om en familjs historia, om identitet, hem, rötter, förändring, om orättvisor och rasism.

Bra böcker ger många funderingar. Läs den och kom och diskutera

måndag 8 april kl 18.30 – 20 på Poeten på Hörnet

Välkommen

arr: Poetens litteraturgrupp
Gratis. Ingen föranmälan behövs.

Ekomodernismen – isolering och maskulinisering av en massrörelse

Vad hände med den svenska anti-kärnkraftrörelsen efter 1980? Hur påverkades den av att miljöfrågor isolerades och alltmer började ses som en enfrågerörelse? Hur kan feministisk teori hjälpa oss att förstå utvecklingen, och vad innebär ekomodernism?

Angelica Wågström berättar om sitt arbete inom humanekologi om förändring inom miljörörelsen och tittar närmare på vad som skett med den svenska anti-kärnkraftrörelsen. Varför tystnade de kritiska rösterna efter folkomröstningen 1980? Hur gick frågan från folkrörelse till passé – och vad kan man få ut av en feministisk analys i frågan?

Välkommen på öppen diskussionsträff där vi diskuterar dåtid och framtid för en miljörörelse i ständig förändring!

Träffen organiseras gemensamt av Vänsterpartiet Malmös Miljöutskott och Feministiska utskott.

Lär dig mer om EU 🚩🚩✊🏽💥💥💥

Joel Nordström har under det senaste halvåret praktiserat och arbetat för Vänsterpartiet i Bryssel. Under tre föreläsningar berättar Joel om EU och sina erfarenheter inifrån parlamentet. Föreläsningarna tar bland annat upp varför Vänsterpartiet är emot EU, hur EU:s migrationspolitik fungerar och vad som har hänt efter Brexit.

Varje tillfälle börjar med en presentation följt av olika former av diskussioner.

Den 3/4 fokusera vi på hur EU fungerar, hur EU inte fungerar och vår kritik.

Den 10/4 går vi igenom hur EU:s migrationspolitik fungerar och hur den föreslås ändras.

Den 17/4 vi pratar Brexit och hur det påverkar diskussionen om ett svenskt EU-utträde.

Poeten på Hörnets invigningsvecka

Vänsterpartiet har räddat Poeten på Hörnet. Nu skapar vi en oberoende scen för litteratur, musik, konst men också film, scenframträdanden och det politiska samtalet. Kultur och samhällsförändring i hela sin bredd.

Under en vecka bjuder vi in dig till vår fantastiska värld med arrangemang varje dag – och inte minst en Grand Opening fredagen den 22 mars där vi firar med bubbel, mingel och kultur i alla dess former. Så ta på finaste stassen, bjud dina vänner och kom till en kväll för hela vänstern. Vi startar 18.30.

Läs om allt som händer under invigningsveckan 21-27 mars i kalendariet. Fri entré till alla arrangemang.

Allt händer på Poeten på Hörnet: Södra Förstadsgatan 65b
Välkomna! önskar Vi som skapar Poeten på Hörnet

Poesi: Rörelsens poesi

21 mars Felicia Mulinari

Poesi!

En kväll med poesi som politik, och politik som poesi. På Världspoesidagen, efter Poesidagarnas arrangemang på Stadsbiblioteket,  bjuder vi in till Rörelsens peosi och poeter som framför dikter på teman kring socialism, feminism, antirasism och klimatpolitik. Felicia Mulinari som i veckan debuterat med Det som inte kan utplånas delar scen med Faiek Alrubaeie, Tove Heggeman, Birk Andersson och Daria Ali.

Kultur: Poetens Grand Opening

FB bild Grand Opening

Kom och fira Poeten på Hörnets nyöppning. En kavalkad av kultur som ger dig poesi att tänka på, musik att njuta av, utställning och scenprat om kultur och motstånd. Mingel, mat och bubbel när vi tillsammans skålar för Poeten.

Sara Granér, samtalar om konst och politik

Freke Reihä läser poesi

Josefin & Karl-Bertil pratar kulturpolitik

Jonas Jarl, Josefin Iziamo samtalar om kultur, motstånd och nedskärningar

Skymningsorkestern ger oss folkmusik

Fornhammar & Nilsson spelar jazz och en del annat

Papporkestern spelar folkmusik

Paulina Pettersson, singer-song writer

Katarina Mazetti, författare

Malin Granroth, serieskapare med utställningen “Det personliga är politiskt”

Schlagerallsång mot ockupation

Samtal+musik: Hebrons hemlighet

23 mars Taliah Pollack

Författarsamtal!

Taliah Pollack är uppvuxen i Israel med en sionistisk historieskrivning. Genom studier, engagemang i människorättsorganisationer och besök på ockuperad mark kom hon att ifrågasätta denna exkluderande världsbild. I skrivandet har hon använt sig av personliga erfarenheter, akademiska studier, intervjuer och observationer på plats i Hebron samt omfattande researcharbete. Kan embryot till en fredlig lösning av konflikten finnas att söka i hennes bok?

Hebrons hemlighet handlar om Or och Najwa, två elvaåriga flickor på Västbanken som trotsar fiendskapen och blir vänner mot alla odds. Trots att flickorna bor i samma stad lever de i två helt skilda världar. Både Or och Najwa känner sig något udda i sina familjer med de rigorösa och traditionella strukturer som råder där. Båda intresserar sig för historia och lyssnar gärna på berättelser om det Hebron som var och de oförrätter deras respektive folk fått lida. Två historier som Or och Najwa först inte alls får att gå ihop. Genom större förståelse för varandras historia börjar de ifrågasätta sina världsbilder och se att andra vägar är möjliga.

Det är en fängslande skildring av konflikten på Västbanken där en yngre generation ifrågasätter fördomar och cementerade föreställningar.

Samtal+musik: Malmö i våra hjärtan – från August Palm till Mary Andersson

Mary Andersson

Maria från borstahusen, Sorgenfri, Barnrika och Dåliga människor är bara ett litet urval av de böcker som levererats från Mary Anderssons skrivarlya. Ett par av dem har blivit lovordad teater och musikal.

”En av vår tids mest lästa arbetarförfattare och hennes författarskap utmärks av berättarglädje, ett starkt socialt och politiskt engagemang, levande kvinnoskildringar, värme och humor”, står det i motiveringen till Mary Anderssons tilldelning av Malmö stads kulturpris 2015. Ett av många utmärkelser hon fått.

Mary tillhör också de författare som satt Malmö på kartan. Det är bra, Malmö förtjänar att vara i rampljuset i positiv anda. Det var i Malmö allting började, platsen där den socialistiska agitationen och arbetarrörelsen föddes.

Välkomna till en intressant eftermiddag med malmöhistoria, musik från musikalen Dåliga människor och en intervju med malmöikonen Mary Andersson på scen.