Folkjam

folkjam

Folk-jammen på Poeten fortsätter i höst!

Vi kör varannan vecka (typ) med start på måndagen den 4 september, 19-21.30. Alla är välkomna oavsett erfarenhet av att spela eller sjunga folkmusik. Ni som bara vill komma och lyssna är också välkomna!

Jammen inleds med låtutlärning. Under den första timmen (cirka) spelar vi lite enklare melodier och mot slutet av jammet spelar vi loss på precis vilken nivå vi själva vill.

Kaffe och te finns på plats. Ta gärna med er fika!

Det finns en fb-grupp där vi lägger upp låtar m.m. inför och efter jammen, gå med i den!
https://www.facebook.com/groups/967800643313990/?fref=ts

Författarcentrum firar 50 år med 50 uppläsningar.

 
Det är 50 år sedan Författarcentrum bildades i Stockholm. Även Skånes Författarsällskap har funnits i 50 år och har givit ut en jubelbok. Onsdagen den 13 september bjuder vi in till ett gemensamt 100-årsjubileum med öppen scen för medlemmar på Poeten på hörnet med start kl 16.

Allmänheten är välkommen att komma och lyssna! Vi bjuder på kaffe och jubileumstårta.

 

FCstamepl

Skapandets villkor:  Lättläst litteratur!

Utan ord

Allt ljus på lättläst litteratur – en genre i tiden!

Lättläst är det nya svarta! Behovet av bra litteratur för exempelvis nyanlända och personer med läs- och skrivsvårigheter är stort. Men vad är egentligen lättläst? Vem läser lättläst? Och vad krävs för att skriva lättläst?

Hör Henny Holmqvist dela med sig av sina erfarenheter som förläggare på Nypon förlag, i samtal med Sofie Berthet, som kvällen till ära firar boksläppet av Utan ord, en lättläst bok för barn i mellanstadiet. Det bjuds på fika!

Arrangör: Författarcentrum Syd i samarbete med ABF.

Programvärd: Henrik Johansson

ABF

Folkjam

folkjam

Folk-jammen på Poeten fortsätter i höst!

Vi kör varannan vecka (typ) med start på måndagen den 4 september, 19-21.30. Alla är välkomna oavsett erfarenhet av att spela eller sjunga folkmusik. Ni som bara vill komma och lyssna är också välkomna!

Jammen inleds med låtutlärning. Under den första timmen (cirka) spelar vi lite enklare melodier och mot slutet av jammet spelar vi loss på precis vilken nivå vi själva vill.

Kaffe och te finns på plats. Ta gärna med er fika!

Det finns en fb-grupp där vi lägger upp låtar m.m. inför och efter jammen, gå med i den!
https://www.facebook.com/groups/967800643313990/?fref=ts

Smockadolls litteratursalong #17

Smockadoll gästas av engelska The Enemies Project
för poesikollaboration

Fri entré

The Enemies Project: Fiender i Malmö

Ett mångfacetterat transnationellt poesisamarbetsprojekt mellan Sverige och England, som bjuder på färskbakade samarbetspar bland poeterna för att låta nya verk skapas inför arrangemanget. Förvänta dig att det i hjärtat av Malmö kommer att uppstå innovativ och excellent poesi för dessa liveframträdanden fulla av de internationella samarbetenas potentiella kraft.

Medverkande: Kristian Carlsson, Naeimeh Doostdar, Freke Räihä, JT Welsch, EliSophie Andrée, Harry Man, Matthew Rana, SJ Fowler med flera.

Curerat av Kristian Carlsson, Harry Man och SJ Fowler.

www.theenemiesproject.com

– – – – – – – – – – – – – – — – – – – – – — – –
– – – – – – – – – – – – – – — – – – – – – — – –

IN ENGLISH:

The Enemies Project: Fiender in Malmö

A multifaceted transnational collaborative poetry project engaging poets from both Sweden and the UK, featuring newly commissioned collaborations by pairs of poets especially for this one-off, free-to-attend reading in the heart of Malmö, expect innovative and brilliant new works of live literature showcasing the potential power of international collaboration.

Featuring Kristian Carlsson, Naeimeh Doostdar, Freke Räihä, JT Welsch, EliSophie Andrée, Harry Man, Matthew Rana, SJ Fowler and others to be announced.

Curated by Kristian Carlsson, Harry Man and SJ Fowler.

www.theenemiesproject.com

– – – – – – – – – – – – – – — – – – – – – — – –
– – – – – – – – – – – – – – — – – – – – – — – –

Arrangemanget genomförs av The Enemies Project och Smockadoll, I samarbete med ABF Malmö, samt med stöd av Kulturrådet och Malmö stad.

ABF

Releasefest för Tove Mörkbergs poesisamling Källarhundarna

20768019_1637983776219826_6171784570193809633_n

Äntligen är den här! Den 1a september bjuder vi in till en hejdundrande releasefest för Tove Mörkbergs andra poesisamling, ”Källarhundarna”. En efterlängtad ny poesisamling och en efterföljare till den kritikerrosade ”Barnen” som utkom hos oss 2013.

”Källarhundarna” handlar om ett rumsligt tillstånd som kallas psyket. Med värme och allvar gestaltar Tove Mörkberg gemenskap, saknad och ensamhet på denna plats, en plats där tiden upphävts.

Mer info om boken finns här:
http://brombergs.se/titel/kallarhundarna/681

Kvällen kommer att innehålla författarsamtal, läsning och musik.

Släppfest för Marken i Malmö

 

20770429_1458583844224446_1582670819712159691_n

Jag bodde i Lund när jag började skriva på Marken. När jag flyttade hem till Gällivare kommun kom det att bli en helt annan bok. Det är egentligen inte så märkligt. Vi lever ett helt annat liv här, talar till varandra annorlunda och förhåller oss till tillvaron på andra sätt. Marken tycker inte särskilt mycket om storstaden, men eftersom det är jag som har skrivit den bestämmer jag var den skall vara. Och jag vill ändå tro att jag gjorde mig några vänner när jag bodde i Skåne, vänner som till mångt och mycket varit bidragande till att det slutligen blev en bok. Jag vill naturligtvis att så många av dem skall komma, även om vi inte har tid att summera kring vad som hänt i våra liv sedan dess. Men om jag får läsa ur Marken kanske de bättre förstår varför jag inte kunde stanna i Skåne.

/David

Poeten David Väyrynens debut ”Marken” handlar om Malmfälten. Här är två stora folkrörelser fortfarande en del av kulturen och mentaliteten: den inomkyrkliga laestadianska väckelsen och den socialistiska arbetarrörelsen. Med blandade metoder såsom fri och bunden vers, prosa, sånger, predikningar, dokument, nekrologer och listor, skildrar ”Marken” hur människorna håller fast vid värden om solidaritet, arbetsiver och ödmjukhet, i tider då röster hörs påstå att kollektiva värden är föråldrade. ”Marken” berättar också om Malmfälten som region, hur den som periferi väljer att förhålla sig till centrum och vad som händer när den delvis vänder moderniteten ryggen.

Under kvällen får vi höra Markens texter läsas av David. Dessutom tolkas några av dem som en performance av Olle DyranderNiklas Åkesson och Magnus Welroos.

Boken finns till försäljning för 170 kr. Kontanter eller swish-betalning funkar.

Arr: Teg Publishing

Release: Det omöjliga vittnandet

Nu släpps Marie Hållanders Det omöjliga vittnandet: om vittnesmålets pedagogiska möjligheter av Malmöbaserade förlaget Eskaton.
Det ska firas!

MH_Vittnandet_30maj-197x300

Vad har vittnesmålet för pedagogiska möjligheter att förändra nuet? På vilket sätt kan vittnandet möjliggöra subjektivitetsprocesser? Vad kan känslorna göra i mötet med vittnesmål? Kan en undervisning byggd på vittnesmål bidra till att rätta det orätta?

Det omöjliga vittnandet undersöker vilka pedagogiska möjligheter som finns i vittnandet genom en filosofisk utredning av aspekterna representation, subjektivitet och känslor. Det är en studie som utgår från Giorgio Agamben, men också från The Latina Feminist Group, Gayatri Chakravorty Spivak, Sara Ahmed och Édouard Glissant.

Tillsammans med forskaren Simon Ceder kommer Marie att samtala om vittnandet och vittnesmålets möjligheter utifrån litteraturens och pedagogikens perspektiv.

Marie Hållander arbetar för tillfället vid Stockholms universitet. Hon är författare till boken Tjänster i hemmet (Kabusa Böcker 2013), om att arbeta inom hemtjänsten. Marie presenterar delar av Det omöjliga vittnandet också på torsdag kväll (24 augusti, 17:15 – 18:45) vid den europiska utbildningskonferensen ECER (The European Conference on Educational Research), University College UCC, i Köpenhamn. Det omöjliga vittnandet är en omarbetad version av hennes avhandling i pedagogik (2016).

Simon Ceder disputerade 2016 med avhandlingen Cutting Through Water: Towards a Posthuman Theory of Educational Relationality. För tillfället arbetar han med ett projekt om människans tidiga evolution. Simon är medgrundare av Relationsinstitutet som utvecklar nya idéer om relationer samt organiserar publika arrangemang. Gäster vid tidigare samtal är bl.a. Lena Andersson och Jonas Hassen Khemiri. Mer info: www.simonceder.se

Eskaton
http://eskaton.se/

Lokalen öppnar 18.00 och samtalet startar 18.30.

Fri entré.

VARMT VÄLKOMNA!